Ionuț Budișteanu și invenția care a impresionat o lume întreagă

La 19 ani a reușit să cucerească lumea cu o invenție revoluționară, câștigând premiul cel mare la una dintre cele mai mari competiții internaționale de știință și inginerie, organizată de Intel – ISEF 2013. Ionuț Budișteanu este acum student în cadrul Facultății de Matematică și Informatică la Universitatea din București și și-a anunțat participarea în cadrul evenimentului Future Communities Open Innovation Fair.

Invenția care i-a adus prestigiosul premiu ”Gordon E. Moore” tânărului inventator este o mașină autonomă low-cost și totodată sigură, menită să scadă incidența accidentelor rutiere. Cercetarea de la care a pornit Ionuț relevă faptul că anual, 2,5 milioane de decese au loc la nivel mondial din cauza accidentelor rutiere, majoritatea dintre acestea fiind provocate de erori de conducere. Folosind inteligența artificială, software-ul creat de tânărul român, conectat la o cameră webcam și un mini-radar, poate detecta neregularitățile drumului sau obiecte de diverse dimensiuni (de la mingi de fotbal, la indicatoare, case și mașini) și poziția mașinii față de acestea. Această inovație s-a distins față de celelalte proiecte asemănătoare de mașini autonome prin faptul că reprezintă o soluție low-cost – instalarea unui astfel de software ar costa doar 4000 de dolari.

Tânărul geniu al informaticii are în spate ani mulți de muncă, în care s-a făcut remarcat și cu alte proiecte de inteligență artificială: un soft care recunoaște persoanele care intră într-o bancă și poartă cagulă, un program care recunoaște scrisul de mână sau fețele umane sau un proiect ”interfață om-calculator” care permite persoanelor nevăzătoare să vadă cu ajutorul limbii.