Casa Evantai – o locuință pentru situații de urgență, premiată la Salonul de Inventică de la Macao

Casa Evantai a fost creată de o echipă de cercetare de la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii din cadrul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ Iaşi, coordonată de profesorul Alexandru Stănilă. Invenția a fost premiată cu aur la Salonul de Inventică de la Macao din China, anul acesta. Este o soluție de locuință low-cost cu pereţi extensibili, care pot fi montaţi în mai puţin de o oră. Mai mult, construcția este independentă energetic, având montate panouri fotovoltaice.

Casa este proiectată sub forma unui container de 6 metri lungime si 2,5 metri lățime, care poate fi transportat oriunde cu ajutorul unui camion. În momentul instalării sale, acest container se extinde și ajunge la o suprafață de până la patru ori mai mare. Astfel, ea poate funcționa ca o garsoniera sau un apartament cu două camere și asigura tot confortul locatarilor săi. Prețul casei este de sub 300 de euro pe metru pătrat iar, cu cât suprafața construcției este mai mare, cu atât prețul este mai mic. Astfel, un modul de 100 metri pătrați are prețul sub 30.000 de euro.

Cu această invenție, profesorul Alexandru Stănilă i-a impresionat pe chinezii de la Salonul de Inventică de la Macao, unde a obținut medalia de aur. Acesta nu este însă, singurul său proiect premiat. În ultimii doi ani, tot la Salonul de Inventică de la Macao, profesorul Alexandru Stănilă a mai primit medalia aur pentru casa anti-cutremur şi pentru casa pe structură de lemn, care poate fi montată în 24 de ore.