„Bunico, ti-am platit un tratament pentru parodontoza!“ Cel mai frumos cadou pentru seniori din partea nepotilor

tratament parodontoza

Boala parodontala este, alaturi de carii, una dintre cel mai frecvent intalnite afectiuni dentare. Asta nu inseamna insa ca trebuie neglijata, ci dimpotriva: cu cat este depistata mai din timp, cu atat vor fi sanse mai mari ca un tratament parodontoza sa se dovedeasca eficient.

Indiferent de varsta, afectiunea nu trebuie lasata sa evolueze pana in punctul in care ajunge sa provoace pierderea dintilor. De aceea, unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care un nepot le face bunicilor care se confrunta cu o astfel de problema consta in plata unui tratament pentru parodontoza disponibil si pe www.dentalexcellence.ro.

Semne ale aparitiei afectiunii

Spre deosebire de carii, parodontoza este dificil de depistat in primele sale faze, astfel ca de multe ori prezenta ei se face simtita abia in momentul in care apar semne de mobilitate a dintilor. Pentru a evita sa se ajunga acolo, este necesar sa fii atent la aparitia oricareia dintre urmatoarele simptome: gingii dureroase, de culoare rosu inchis ori violet, sau care au inceput sa se retraga si sangereaza.

Exista, de asemenea, o serie de situatii speciale, care sporesc sansele de aparitie a bolii parodontale. Iata-le pe cele care sunt asociate cu cele mai mari riscuri:

  • stari fiziologice precum sarcina sau menopauza pot provoca inflamarea giniilor si pot intretine conditiile care, in timp, vor duce la aparitia bolii;
  • boli precum diabetul, anemiile, afectiunile cardio-vasculare si pulmonare ori tratamentul medicamentos asociat acestora amplifica, de asemenea, riscurile;
  • problemele dentare nerezolvate la timp, precum prezenta cariilor sau a unor lucrari dentare incorect realizate;
  • existenta unor spatii intre dinti, unde alimentele pot sa intre, care sunt greu de curatat si, in timp, pot crea numeroase neplaceri;
  • fumatul este, la randul sau, un factor agravant, care intretine inflamatia sau, in cazul in care se incepe un tratament parodontoza, ingreuneaza vindecarea.

Cele mai eficiente metode de tratament parodontoza

Solutiile ce urmeaza sa fie recomandate de medicii stomatologi sunt diferite, in functie de stadiul in care pacientul ajunge la un cabinet medical.

Atunci cand boala se afla inca in primele faze, manifestandu-se doar prin inflamatia gingiei, fara ca radacina sa fie dezgolita, este nevoie de cateva sedinte de igienizare, insotite de o serie de instructiuni pentru pacienti si de sedinte periodice de monitorizare.

Daca, in schimb, inflamatia a patruns in zona dintre gingie si dinte, medicul trebuie sa indeparteze tesutul osos perimat de sub gingie printr-un chiuretaj in camp inchis, urmat de spalarea cu substante antiseptice. Efectuata sub anestezie, procedura nu este dureroasa. In unele cazuri, acest tip de tratament parodontoza trebuie repetat de mai multe ori, la un interval de 2-3 luni.

In cazul in care dintii au inceput deja sa se miste, este nevoie si de recurgerea la substante de tip antibiotic, care ajuta organismul sa lupte impotriva agentilor externi, pentru o vindecare mai rapida. Recent, medicamente precum Emdogain au oferit rezultate excelente in regenerarea tesuturilor pierdute si stabilizarea dintilor.

In concluzie, un tratament pentru parodontoza nu este dureros si nu provoaca neplaceri, insa se dovedeste extrem de util, eliminand riscuri majore pentru starea de sanatate. Fiecare bunic merita sa aiba parte de o astfel de ingrijire!