Care este rolul familiei în îngrijirea persoanelor în vârstă?

Abos Care

Rolul familiei în îngrijirea vârstnicilor este unul care a evoluat de-a lungul timpului. În trecut, acest rol era deseori lăsat în seama îngrijitorilor angajați de familii, dar în prezent, asistăm la o tendință din ce în ce mai accentuată de asumare a acestui rol de către membrii familiei.

De ce? Ei bine, există câteva motive:

  1. Membrii familiei sunt mai puțin costisitori decât îngrijitorii plătiți – deci, dacă vă supravegheați bugetul, acest lucru poate fi de mare ajutor.
  2. Membrii familiei au mai multe șanse să știe de ce are nevoie persoana iubită și cum îi place să facă lucrurile. De asemenea, ei pot oferi sprijin emoțional în moduri pe care un profesionist angajat ar putea să nu le poată face la fel de bine.
  3. Este plăcut pentru persoanele în vârstă să petreacă timp cu familia lor – chiar dacă nu mai locuiesc acasă!

Adesea, persoanele în vârstă nu sunt în măsură să aibă grijă de ele însele și au o serie de probleme medicale care fac necesar ca cineva să le ajute în activitățile zilnice. Familia este adesea primul loc unde se adresează atunci când au nevoie de îngrijire și depinde de noi, ca societate, să ne asigurăm că aceste familii sunt capabile să ofere îngrijire adecvată pentru cei dragi lor. În multe cazuri soluția salvatoare este ca familia să apeleze la ingrijire batrani la domiciliu Bucuresti, în acest caz un profesionist este cel care gestionează aceste probleme.

Rolul familiei în îngrijirea persoanelor în vârstă este vital pentru bunăstarea acestora

Familia poate ajuta cu multe lucruri:

-Transportul

-Pregătirea mesei

-Îngrijirea casei/curățenie

-Spălătorie

-Îngrijire medicală (de exemplu, gestionarea medicamentelor, îngrijirea rănilor)

-Monitorizarea și încurajarea activității fizice.

Îngrijitorii de familie pot fi orice persoană care oferă îngrijire unui membru în vârstă al familiei în mod regulat: soți, copii, frați și alte rude. Rolul îngrijitorului de familie este de a oferi sprijin, companie și alte servicii care să ajute părintele sau ruda să își mențină independența cât mai mult timp posibil.

Responsabilitățile îngrijitorului de familie se schimbă în timp, în funcție de nevoile persoanei iubite. Atunci când persoana iubită se îmbolnăvește pentru prima dată sau începe să dezvolte demență și are nevoie de mai multă îngrijire decât poate oferi de una singură, depinde de dumneavoastră să interveniți și să vă asigurați că primește tot ceea ce are nevoie fără a vă pune în pericol propria sănătate.

Există o legătură directă între familie și sănătate la persoanele în vârstă

Într-un studiu realizat de Universitatea din Copenhaga, cercetătorii au descoperit că există o legătură directă între familie și sănătate la persoanele în vârstă. Mai exact, aceștia au descoperit că, cu cât o persoană în vârstă primește mai mult sprijin din partea familiei, cu atât este mai probabil ca aceasta să aibă o sănătate fizică și mentală mai bună. Este important de remarcat că acest lucru a fost valabil chiar și în cazurile în care persoana în vârstă locuia singură – ceea ce sugerează că nu este neapărat vorba de a avea un soț sau un partener în preajmă, ci mai degrabă de a te simți susținut de cei din jur.

De asemenea, studiul a constatat că, atunci când persoanele în vârstă aveau relații puternice cu copiii lor, era mai probabil ca acestea să fie mulțumite de viața lor în general. Deși acest lucru poate să nu pară surprinzător la prima vedere, sugerează că ar putea exista modalități prin care familiile să se asigure că părinții/bunicii lor se simt iubiți și susținuți pe tot parcursul vieții lor.