Cum au aparut blugii si care este istoria acestor piese vestimentare mereu in trend?

Blugii sunt pantaloni confectionati din denim sau panza de salopeta. Au fost inventati de Jacob Davis si Levi Strauss in 1873. Blugii poarta numele orasului Genova din Italia, un loc in care era fabricat velurul de bumbac, numit fie jean, fie jeane. Levi Strauss a venit din Germania la New York in 1851 pentru a se alatura fratelui sau mai mare, care avea un magazin de produse uscate. Asa au aparut blugii, pe care azi ii avem sub forma de blugi dama sau pentru barbati.

In 1853, a auzit despre Goana aurului in Occident, asa ca s-a mutat la San Francisco pentru a infiinta Western Branch a afacerii de produse uscate de familie. Acolo vindea, printre altele, panza de bumbac. Unul dintre clientii sai a fost Jacob W. Davis, un croitor din Reno, Nevada. Davis a facut obiecte functionale, cum ar fi corturi, paturi pentru cai si huse pentru carute.

Intr-o zi, clientul sau a comandat o pereche de pantaloni rezistenti, care puteau rezista la munca grea. I-a facut din denim pe care l-a cumparat de la Levi Strauss & Co si i-a facut mai puternici punand nituri de cupru in locurile in care rup cel mai des pantalonii: buzunare si fermoar. Cand a vrut sa ii breveteze, i-a scris lui Levi Strauss si au devenit parteneri. Au deschis o fabrica mai mare si asa s-au nascut blugii.

Blugii au marcat cultura ultimilor 140 de ani, probabil, mai mult decat credem. Au fost mai intai haine de lucru, apoi simboluri ale revoltei doar pentru a deveni articole de moda. Istoria denimului si blugilor este lunga si colorata. Primii aparuti au fost clasici si drepti iar din ei s-au nascut celelalte modele cum ar fi blugi boyfriend.

Jacob W. Davis si Levi Strauss au facut echipa din necesitate si au creat un articol care va influenta grupurile culturale de ani de zile si chiar si astazi – au creat blugi.

Stiati ca cea mai scumpa pereche de blugi se vinde cu 250.000 de dolari? Stiati ca cea mai lunga pereche de blugi albastri are saizeci si opt de metri lungime?

Blugii sunt confectionati dintr-un material numit denim. Numele „denim” provine de la numele unei tesaturi rezistente numita „Serge de Nimes”, realizata initial la Nimes, Franta, de unde „de Nimes” – „denim”. Tesatorii din Nimes au incercat sa reproduca velurul de bumbac care era celebru in orasul Genova, in Italia, dar fara succes. Cu incercare si eroare, au dezvoltat o alta tesatura twill care a devenit cunoscuta sub numele de denim. Era un material textil din twill de bumbac, in care batatura trece sub doua sau mai multe fire de urzeala. Firele de urzeala au fost vopsite in indigo, in timp ce firele de batatura au ramas albe, ceea ce a conferit denimului culoarea albastra pe de o parte si alb pe cealalta. Denimul este foarte durabil si de aceea a fost folosit de oameni care aveau nevoie de haine care sa reziste mult. De aceea, a fost folosit de Levi Strauss si Jacob W. Davis ca material pentru pantaloni de blugi.

Vopseaua indigo este o culoare folosita pentru colorarea denimului. Este un colorant organic cu o culoare albastra distinctiva. A fost fabricat si folosit in India, de unde si-a luat numele, inca din cele mai vechi timpuri. Din India, Indigo este importat in Egipt, Grecia si Roma. Alte civilizatii antice, cum ar fi China, Japonia, Mesopotamia, Egiptul, Marea Britanie, Mesoamerica, Peru, Iranul si Africa au folosit si indigo pentru vopsire. Indigo in India a fost facut din planta Indigofera tinctoria. A fost folosit pe bumbac deoarece era cea mai usoara metoda de colorare.