Piata materialelor de constructii in 2023

piata materialelor de constructii in 2023

La inceputul anului 2022 era marcat spectrul ingrijorarilor cu privire la COVID 19 si efectele sale in cascada pe plan social, politic si economic. Tabloul perspectivelor pentru 2023 se prezinta mai grav sau ma complicat pentru ca exista o serie de provocari ample care pot avea un impact major asupra economiei globale. Aceste modificari care au avut loc in ultima perioada se rasfrang in mod firesc si asupra economiei, dar si asupra pietei de constructii locale.  Iata ce poti gasi intr-un magazin materiale de constructii si care sunt preturile pentru materialele moderne.

Desi nu se poate spune clar ca exista o forta complet pierduta a pietei de constructii, exista dovezi clare ca amenintarea pandemiei care se resimtea cu un an inainte se situeaza acum in plan secund fiind inlocuita de noul razboi. Dupa ce a devenit prioritar in intreaga lume, anul trecut, razboiul existent in ucraina continua sa domine scena politica si sa influenteze economia. De aceea trebuie mentonat faptul ca desi toate provocarile actuale sunt puse pe seama conflictului ruso ucrainean, aceste consecinte sunt datorate in parte si situatiei pandemice care a lasat economia cu probleme.

Criza energetica este amplificata in sezonul rece

Oricare ar fi cauzele macro ale amenintarilor pe care oamenii trebuie s ale infrunte, trebuie sa mentionam si criza energetica. O lectura utila poate fi cea legata de scenariile de risc pentru economia grobala in 2023 cum ar fi acutizarea crizei energetice care se afla pe primul loc in lista. Exista un risc cu probabilitate mare si impact crescut la nivel mondial legat de aceasta criza enegetica.

Odata ce temperaturile au scazute, au dus la o cerere mai mare de gaz, determinand riscul ca energia sa se epuizeze din rezervele europene. Asta ar duce la recesiune ce se poate extinde pana in 2024. In raportul de tara realizat pentru 2023 se puncteaza faptul ca romania este mai putin dependenta de gaz rusesc si mai capabila sa acopere cerintele interne ale locuitorilor sai. De altfel, pe fondul conflictului dintre rusi si ucraineni eforturile romaniei de a deveni independenta energetic s-a amplificat. Uneori, chiar si furnizarea de materiale de constructii poate fi dificila din aceste motive.

Conform raportului cu privire la scenariile de risc care au fost identificate, intreruperile din lantul de distributie si invazia Ucrainei continua sa ramana o presiune foarte puternica asupra inflatiei la nivel global. Indicatorul acesta se situeaza la un nivel foarte ridicat incepand cu 1990 incoace.

La toate acestea trebuie sa adaugam de asemenea perspectiva pozitiva data de analizele recente care spun ca ritmul cresterii economiei Romaniei urmeaza sa depaseasca statele invecinate in care tendinta este de stangnare. Autorii arata ca tedinta ascendenta pe plan local poate fi alimentata de absorbtia de fonduri europene si de stabilitatea monedei dar si de investitiile straine sustinute.

In anul acesta este asteptat ca nivelul ridical al inflatiei sa afecteze sectorul constructiilor atat pentru dezvoltatori cat si pentru clientii finali si ca pe piata locala se va resimti o scadere a cererii de locuinte noi.