Șofer vinovat într-un accident auto? Aflați care sunt cauzele ce duc la deschiderea unui dosar penal

Cabinet Avocat Varzaru Ion

Uneori se întâmplă să ajungeți într-o situație complicată și copleșitoare, precum un accident auto, în care simțiți că nu puteți face mare lucru pentru a o soluționa. Modul în care vă prezentați ulterior în fața legii este important pentru că, odată stabilit faptul că sunteți vinovat de producerea accidentului, procesul de condamnare inițiat în acest sens poate avansa rapid. În această situație, ajutorul unui avocat devine esențial, atât în ceea ce privește stabilirea gradului de vinovăție, cât și individualizarea pedepsei.

Ce e de făcut imediat după producerea accidentului și când anunțăm poliția?

După ce a avut loc un accident, este posibil să nu fie foarte clar cine este vinovat; cu toate acestea, există o mulțime de indicatori ce ar trebui urmăriți pentru a determina partea vinovată. Dacă știți totuși că dvs. sunteți șoferul vinovat, cel mai important lucru pe care trebuie să-l faceți este să nu părăsiți locul accidentului, până la sosirea echipajelor de poliție.

Dacă accidentul rutier a fost unul cu daune materiale minore, părțile implicate pot recurge la înțelegerea amiabilă, caz în care nu mai este necesară anunțarea autorităților. Dacă, însă, accidentul auto s-a soldat cu daune materiale majore și victime rănite sau chiar decedate, atunci este imperios necesară anunțarea organelor de poliție și a echipajelor de intervenție în situații de urgență.

În ce condiții se deschide un dosar penal și cum se determină vinovăția șoferului?

Dacă ulterior producerii accidentului auto, victima sau membrii familiei acesteia depun plângere împotriva șoferului care l-a provocat, atunci se va deschide un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

În cadrul unui dosar dosar penal accidente rutiere, este necesară prezentarea de probe ce pot determina vinovăția, iar în cazul în care culpa va fi contestată, se realizează o expertiză auto, în urma căreia un expert autorizat va întocmi un raport prin care se va stabili în ce condiții s-a produs accidentul și care este nivelul implicării fiecăreia dintre părți.

Dacă se stabilește că victima este vinovată în totalitate pentru producerea accidentului auto, atunci dosarul se închide printr-o ordonanță de clasare. În cazul în care se va dovedi că dvs. sunteți șoferul vinovat pentru producerea accidentului, chiar și parțial, iar victima a necesitat mai multe zile de îngrijiri medicale, atunci cauza va fi trimisă în judecată și supusă atenției unui magistrat.

De ce este importantă evaluarea medico-legală în cazul unui accident rutier cu victime?

Evaluarea medico-legală efectuată de medicul legist stabilește numărul de zile de îngrijiri medicale acordate victimei unui accident rutier. Așadar, în contextul determinării gradului de vinovăție al șoferului care a provocat accidentul, este foarte important de știut la câte zile de îngrijiri medicale se face dosar penal. Numărul de îngrijiri medicale este cel care influențează modul în care se cuantifică daunele, dar și modul în care victima sau membrii familiei acesteia vor alege calea juridică pe care o vor urma pentru a obține compensațiile dorite în urma prejudiciului cauzat de accidentul rutier.

Astfel, dacă victima a necesitat mai puțin de 90 de zile de îngrijiri medicale, aceasta poate înainta o acțiune civilă pentru a obține despăgubiri materiale și morale. Dacă numărul de zile de îngrijiri medicale este mai mare de 90, persoana vătămată se poate constitui în parte civilă în cadrul unui proces penal, în care va solicita aceste despăgubiri unei instanțe penale. În același timp este de reținut faptul că, indiferent de numărul de zile de îngrijiri medicale acordat, în situația în care victima a suferit leziuni grave, permanente sau care i-au pus viața în pericol, litigiul va fi unul de natură penală.