Toată lumea are dreptul la un zâmbet frumos. Iar, dacă din nefericire, am pierdut unul sau mai mulți dinți, problema poate fi rezolvată simplu cu ajutorul implanturilor dentare. Tratamentul cu implanturi dentare este unul dintre cele mai populare astăzi. Datorită inovațiilor apărute în stomatologie, medicii pot planifica digital întreaga operație înainte de a insera implantul. Acest lucru reduce la minimum riscul unor complicații neprevăzute.
Cum decurge prima întâlnire cu pacientul?
Este foarte important să se determine dorințele și nevoile pacientului, precum și nivelul așteptărilor sale. Există două considerente principale: estetica și funcționalitatea. Întotdeauna încercăm să obținem rezultatul ideal pentru ambele, și dacă nu e posibil în totalitate căutăm mereu echilibrul perfect.
În timpul examinării inițiale, medicul se familiarizează cu imaginea de ansamblu, notează nivelul de igienă și eventualele obiceiurile vicioase ale pacientului și trage o concluzie despre gradul său de responsabilitate. De asemenea, se analizează starea de sănătate a cavității orale și se stabilesc ce probleme trebuie rezolvate înainte de a efectua intervenția de implant dentar.
Însă, pentru a elabora un plan de tratament ce include implanturi dentare, este obligatorie efectuarea unei computer tomografii. Nici un alt tip de examinare radiologică nu este suficient pentru a putea obține o analiza corectă.
CT-ul va fi efectuat in cadrul clinicii și va fi analizat și explicat in amănunt de față cu pacientul. Acesta va lua cunoștință de situația reală și va înțelege cu ușurință posibilitățile de tratament disponibile.
Astfel, la prima vizită, pacientul înțelege exact cum va fi tratat, și câți bani și timp îi va lua.
Dacă pacientul este de acord, atunci trecem la a doua etapă și ne pregătim pentru intervenția de inserare a implantului. Scanăm cavitatea orală, simulăm tratamentul și, rezolvăm toate problemele ce trebuie rezolvate înainte de intervenție. De asemenea, în funcție de starea generală de sănătate, pacientului i se vor indica tipul de analize medicale ce trebuie efectuate.
Cum se plasează un implant dentar? Este riscantă intervenția?
Nu, pentru că calculăm din timp toate detaliile mărunte, până la poziția articulațiilor maxilarului și a terminațiilor nervoase. Tomografia computerizată este o metodă modernă de diagnosticare care este deja „standardul de aur”. În prezent, pornim de la rezultatul dorit și, conform acestuia, plănuim să inserăm implantul în poziția potrivită, cu înclinarea și adâncimea potrivite, ținând cont de toate caracteristicile individuale.
În primul rând, medicul dentist, folosind programe speciale, întocmește un protocol foto de planificare a zâmbetului: cum își imaginează viitorii dinți de la formă la culoare. În al doilea rând, compară imaginile cu tomografia pentru a selecta fundația ideală pentru instalarea acestor dinți. În al treilea rând, scanează maxilarul – aceasta este o alternativă la amprentele clasice. Scanerul fotografiază cavitatea orală și creează un model digital 3D. Acest model este combinat cu CT-ul și, prin suprapunerea celor două se realizează designul unui ghid chirurgical cu ajutorul căruia implanturile vor fi plasate in pozițiile prestabilite, fără a fi necesară realizarea unor manopere chirurgicale clasice.
Astfel, nu se fac ajustări în timp operației, ci toată intervenția este planificat in prealabil în cel mai mic detaliu. Acest lucru permite ca intervenția chirurgicală să fie redusă la minimum. Nu există durere, este suficientă anestezia locală.
Cum se simte pacientul după operație?
După o intervenție majoră, pot apărea ușoare umflături sau vânătăi. Pentru a accelera procesul de recuperare, imediat după instalarea implantului, pacientului i se administrează o injecție cu un medicament antiinflamator. Va trebui să luați antibiotice timp de o săptămână și, dacă este necesar, analgezice timp de trei până la patru zile.
Care este avantajul tratamentului digital?
Uneori este mai ușor să plasați un implant folosind metoda analogă, dar nu mai sigur. Datorită planificării digitale, minimizăm probabilitatea complicațiilor și a altor surprize – acesta este principalul său avantaj.
Ce se întâmplă dacă dintele lipsă trebuie restaurat urgent?
O problemă des întâlnită în zona frontală. Lucrăm după aceeași schemă: scanare, CT, determinarea poziției implantului. Programul modelează în prealabil coroana pentru dinte. Se va imprima o coroană provizorie din material acrilic, ce va fi plasată pe implant imediat după intervenție sau la maxim 24-48 ore. După trei luni, implantul se va integra, iar o coroană dentară finală îi va lua locul celei temporare.
Planificarea digitală a implanturilor nu este un serviciu foarte costisitor, și ar trebui să reprezinte un standard în stomatologie.