La ce lucrari de constructii se foloseste piatra sparta

Piatra sparta sau roca unghiulara este o forma de agregat de constructie, produsa in mod obisnuit prin exploatarea unui depozit de roca adecvat si spargerea rocii indepartate pana la dimensiunea dorita folosind concasoare. Este diferita de pietrisul natural, care este produs de procesele naturale de intemperii si eroziune si are de obicei o forma mai rotunjita.

Piatra  unghiulara este materialul cheie pentru constructia drumurilor din macadam, care depind de interconectarea fetelor unghiulare ale pietrelor individuale pentru rezistenta sa.

Alte utilizari ale pietrei sparte

  • Ca baza pentru diverse constructii
  • Ca balast de cale ferata
  • Ca piatra de filtrare
  • Ca material compozit (cu un liant) in beton , asfalt si beton asfaltic
  • In amenajarea teritoriului ca acoperire a solului, trotuar pentru alei si umplutura pentru pavele permeabile. Ca acoperire a solului mineral, beneficiile sale includ controlul eroziunii, conservarea apei, eliminarea buruienilor si estetica. Este adesea vazut folosit in gradinile de stanci si gradinile de cactusi.

Piatra sparta este o materie prima de baza majora folosita de constructii, agricultura si alte industrii. In ciuda valorii scazute a produselor sale de baza, industria pietrei zdrobite este o contributie majora si un indicator al bunastarii economice a unei natiuni . Cererea de piatra zdrobita este determinata in principal de nivelul activitatii de constructie si, prin urmare, de cererea de materiale de constructie.

Resursele de piatra ale lumii sunt foarte mari. Calcarul de inalta puritate si dolomita potrivite pentru utilizari de specialitate sunt limitate in multe zone geografice. Inlocuitorii de piatra zdrobita pentru constructia drumurilor includ nisip si pietris si zgura . Inlocuitorii pietrei utilizate ca agregate pentru constructii includ nisip si pietris, zgura de fier si otel, argila sau sist sinterizat sau expandat si perlit sau vermiculit.

Piatra sparta este o marfa de mare volum, cu valoare redusa. Industria este foarte competitiva si se caracterizeaza prin numeroase operatiuni care deservesc pietele locale sau regionale. Costurile de productie sunt determinate in principal de costul fortei de munca, al echipamentelor, al energiei si al apei, in plus fata de costurile de conformitate cu mediul si siguranta.reguli.

Aceste costuri variaza in functie de locatia geografica, natura depozitului si numarul si tipul de produse produse. Piatra zdrobita are una dintre cele mai scazute valori medii in greutate dintre toate marfurile minerale. Cresterea productivitatii obtinute prin utilizarea sporita a automatizarii si a echipamentelor mai eficiente a fost in principal responsabila pentru mentinerea preturilor la acest nivel.

Transportul este un factor major in pretul de livrare al pietrei zdrobite. Costul de mutare a pietrei zdrobite de la fabrica la piata este adesea egal sau depaseste pretul de vanzare al produsului la fabrica. Datorita costului ridicat de transport si a cantitatilor mari de material in vrac care trebuie expediat, piatra sparta este de obicei comercializata la nivel local. Costul ridicat al transportului este responsabil pentru dispersarea larga a carierelor, situate de obicei in apropierea zonelor foarte populate. Cu toate acestea, cresterea valorii terenurilor, combinata cu preocuparile locale de mediu, muta carierele de piatra concasata mai departe de locatiile de utilizare finala, crescand pretul materialului livrat. Economia de scara, care ar putea fi realizat daca mai putine operatiuni mai mari ar deservi zone de marketing mai mari, probabil ca nu ar compensa costurile crescute de transport.

In 2006, 9,40 milioane de tone de piatra sparta au fost folosite pentru tratarea solului, in primul rand pentru a reduce aciditatea solului. Solurile tind sa devina acide din cauza utilizarii intense a ingrasamintelor care contin azot, cu exceptia cazului in care se foloseste un agent de ameliorare a solului sau var agricol, un calcar sau dolomit macinat fin, pentru a schimba solul de la acid la aproape neutru.

In prezent, daca vrei sa cumperi piatra sparta la un pret rezonabil recomandam sa alegi depozit de materiale constructii in judetul Brasov, unde vei gasi cele mai bune preturi.