Avantajele unei centrale termice pe gaz

Atunci cand vrei sa iti cumperi cele mai bune centrale termice tot ce trebuie sa faci este sa analizezi variantele existente pe piata si sa o selectezi pe cea potrivita pentru tine, din multitudinea de optiuni disponibile. Nu este greu sa faci asta si de fapt, vei avea nevoie de variante cat mai bune care sa te ajute pe termen lung. Daca nu stii ce sa alegi, intreaba personalul din magazin si va sti sa te ghideze astfel incat sa ajungi la produsul potrivit pentru tine. Iata care sunt cele mai importante considerente pentru a alege centrala potrivita:

  1. Tipul de combustibil pe care centrala il foloseste – gaz, curent, lemn;
  2. Capacitatea centralei – cat poate incalzi si pentru ce spatiu este potrivita;
  3. Modul de functionare – cu condensatie sau fara – cele cu condensatie sunt mai economice decat cele fara;
  4. Functiile suplimentare – poti cumapara o centrala simpla sau una cu functii speciale cum ar fi utilizarea unor sisteme speciale cu termostat pentru fiecare calorifer sau pentru fiecare camera, posibilitatea de a porni centrala de la distanta si lista poate continua.

O centrala electrica pe gaz genereaza electricitate din caldura gazului natural. Se face distinctia intre o centrala cu turbina cu gaz si o centrala cu abur pe baza de gaz. Sistemele moderne combina ambele principii in asa-numita centrala electrica cu ciclu combinat (CCGT). Centralele electrice pe gaz sunt unul dintre putinele tipuri de centrale electrice capabile de sarcina maxima, ceea ce inseamna ca, daca este necesar, pot fi pornite pana la putere maxima in cateva minute. Acest lucru este foarte important pentru reglarea unei retele de energie electrica si previne intreruperile de curent in timpul consumului maxim. Centrale termice pe gaz sunt destul de ieftine de construit, dar au costuri relativ ridicate ale combustibilului, pretul gazului se bazeaza de fapt pe pretul petrolului, gazul este aproape la fel de scump ca petrolul. In Europa sunt multe tari ce importa o mare parte a gazului ca sursa de energie, Rusia fiind principalul furnizor.

Centralele pe gaz functioneaza pe principiul clasic al conducerii unei turbine cu caldura. Fie un cazan de apa este incalzit cu gaz combustibil, iar aburul actioneaza o turbina, caz in care este o centrala cu abur pe baza de gaz, fie gazul in sine serveste drept combustibil, care actioneaza o turbina cu gaz. Centralele electrice moderne combina ambele functii.

Intr-o centrala cu turbina cu gaz pur, eficienta este scazuta, ceea ce inseamna ca relativ putin din energia de iesire este convertita in electricitate, deoarece gazele de esapament sunt inca foarte fierbinti si, prin urmare, energetice dupa ce turbina cu gaz a fost actionata. Prin urmare, centralele electrice cu ciclu combinat mai noi folosesc aceste gaze fierbinti a doua oara pentru a incalzi suplimentar un cazan cu abur, care la randul sau actioneaza o turbina cu abur. Ambele turbine isi transfera energia cinetica catre generatoare, care genereaza electricitate din aceasta.

Eficienta poate fi crescuta si mai mult prin intermediul caldurii si puterii combinate, adica prin utilizarea caldurii reziduale ramase pentru incalzire, prin incalzire locala sau centrala.

Avantajele unei centrale termice pe gaz sunt faptul ca aceasta construire a unei centrale termice pe gaz natural este relativ rapida si ieftina. Centralele termice pe gaz natural au o putere relativ mare. Generarea de energie electrica din gaz este flexibila si poate fi pornita rapid daca este necesar. Acest lucru ajuta la compensarea fluctuatiilor din reteaua electrica.

Durata de viata a unei centrale termice pe gaz este tehnic de pana la cincizeci de ani. Rezervele disponibile de gaze sunt suficiente doar pentru aproximativ 60-70 de ani.