Psihologia in moda – cum se aleg hainele?

Hainele il fac pe om – se spune de secole. Dar efectul real al imbracamintei pe care anumite stiluri si textile il poarta in exterior depaseste cu mult semnalele sociale evidente. Deoarece moda si imbracamintea sunt o parte atat de importanta a vietii personale si joaca un rol important in coexistenta sociala, este absolut importanta investigarea stiintifica a efectelor reale asupra oamenilor.

Fie ca vorbim despre bluze dama, fie ca ne referim la alte astfel de articole vestimentare, moda vine cu o serie de implicatii psihologice, care fac oamenii sa vrea sa fie mereu la moda si mereu in pas cu ultimele tendinte, chiar daca uneori aceste tendinte nici macar nu ii reprezinta. Acest lucru este valabil atat la barbati, cat si la femei si daca te gandesti la cat de multe persoanei ai vazut purtand haine care nu le reprezinta deloc doar pentru ca erau la moda, vei obtine raspunsul la toate intrebarile pe care ti le pui cu privire la implicatiile psihologice ale modei. Vino in magazinele online si vei vedea cate haine se potrivesc stilului tau, fizicului tau si modului tau de viata. Apoi, gandeste-te cate haine care nu te reprezinta cumperi. Vei obtine raspunsul pe care il cauti si vei intelege de ce moda are implicatii psihologice majore. Toti vrem sa fim la moda si uneori nici nu mai conteaza daca hainele nu ne reprezinta deloc, pentru ca oricum ne vom dori sa le avem pe cele mai moderne.

Mai multe studii au gasit legaturi intre purtarea anumitor imbracaminte si efecte psihologice profunde – atat asupra purtatorului insusi, cat si asupra persoanei vizate.

Aspectul individual in viata de zi cu zi este determinat in principal de imbracaminte. Coafura, culoarea parului, parul facial si machiajul pot fi, de asemenea, utilizate pentru a controla in mod vizibil aspectul, dar o mare parte din ceea ce este vizibil din exterior este alcatuit din haine. Se stie faptul ca imbracamintea sau mai bine zis selectia constienta a anumitor articole de imbracaminte joaca un rol important in viata personala, dar de cele mai multe ori se intampla in principal subconstient.

De ce toti acesti factori interpersonali pot fi influentati de o anumita alegere vestimentara, este o intrebare la care rareori exista un raspuns clar. Cert este ca se asociaza ceva cu anumite textile, stiluri vestimentare, tinute sau articole vestimentare. Desigur, exista o multime de studii, constatari si teorii diferite in acest sens. Adevarul este probabil undeva la mijloc sau o combinatie a tuturor acestor factori.

Codurile vestimentare din societatea aceasta merita o atentie speciala. Cel mai raspandit in lumea muncii, dar si in anumite cercuri sociale, cum ar fi cele de la petrecerile inaltei societati, exista adesea un cod vestimentar foarte strict. Oricine incalca acest lucru va atrage multa atentie si, astfel, va atrage multa atentie negativa. O intalnire de afaceri intr-un tricou imprimat cu niste cuvinte murdare este un faux pas clar.

Mai ales in viata profesionala, unde prevaleaza anumite coduri vestimentare implicite sau explicite, imbracamintea joaca un rol foarte important, care, in mare masura, este legat si de efectele psihologice. Un costum care se potriveste bine este foarte important pentru multi oameni intr-un mediu profesional. Doar croiul potrivit si forma corpului purtatorului au adaptat contributia decisiva la imaginea publica a piesei de imbracaminte si pot fi un aspect deosebit de valoros, de la bluze dama elegante pana la cele mai simple articole. La randul sau, acesta poate fi un factor important in increderea purtatorului. Imbracamintea semenilor are deja un efect asupra propriei persoane in fiecare situatie de zi cu zi, ce nu se poate ignora.