Covorul – piesa esentiala in amenajarea unei incaperi

Covorul este, probabil, printre ultimele elemente de design pe care le adaugam atunci cand dorim sa ne amenajam o incapere. Cu toate ca de cele mai multe ori acesta este omis, covorul are totusi un rol esential si intregeste aspectul incaperii nou amenajate. Alaturi de draperii, perdele si alte textile, care sunt adaugate la final, covorul ajuta la crearea unei atmosfere mai calde, mai ordonate. Oarecum, acesta creeaza impresia de imbinare a tuturor pieselor existente in incapere. Tototdata, el poate reprezenta pata de culoare din incapere, devenind un element care atrage atentia.

Criterii importante in achizitionarea unui covor

Finalizarea amenajarii unui spatiu ar trebui sa faca usoara alegerea unui covor. Totusi, exista riscul ca si in acest punct sa gresim si sa cumparam un covor nepotrivit. Diversitatea de covoare existente pe piata poate ingreuna procesul atunci cand nu stim exact de dorim. Alegerea unui covor nepotrivit poate strica ambianta creata, dand impresia de dezordine, de micsorare a spatiului.

Un criteriu important in alegerea covorului este dat de locatia in care acesta va fi asezat. Daca este pentru living, dormitor, hol, baie sau bucatarie. Acest lucru conteaza, deoarece ne ajuta sa stim ce fel de forma, culoare, model, material si mai ales dimensiune trebuie sa aiba covorul.

Covorul pentru dormitor

Fiind incaperea in care petrecem o treime din timp, rolul unui covor in dormitor ar trebui sa fie acela de a crea o atmosfera calda si confortabila. Aceste lucruri pot fi obtinute cu un covor pufos din lana care poate izola si termic podeaua. Culoarea acestuia poate crea si ea impresia de caldura, daca este aleasa in armonie cu ambientul camerei. Daca peretii sunt in tonuri neutre, atunci covorul poate avea o culoare aprinsa, care sa iasa in evidenta.

Covorul pentru living

Importanta covorului creste atunci cand vine vorba de camera de zi. Livingul presupune un spatiu mai mare, unul unde primim oaspeti, luam masa, socializam. Locul cel mai potrivit pentru asezarea covorului este in centrul livingului. Acesta trebuie sa iasa in evidenta si nu sa fie ascuns. El reuneste toate elementele de design si piesele de mobilier din incapere. Daca livingul permite o zona de luat masa, atunci covorul, ar trebui sa fie pozitionat simetric sub aceasta, dar scaunele sa nu iasa in afara covorului, atunci cand sunt trase.

De ce sa folosesti un covor pentru decorul unei incaperi?

Covorul schimba semnificativ aspectul incaperii, poate lumina sau intuneca o camera. Acesta poate crea impresia de confort, caldura, relaxare. El se asorteaza intotdeauna cu draperiile, cu pernutele decorative si contrasteaza foarte bine cu piesele de mobilier. De asemenea, covorul poate da personalitate incaperii; este recomandat ca acesta sa aiba fie o culoare asemanatoare cu cea a podelei daca peretii camerei sunt colorati, fie sa aiba o culoare  contrastanta, daca peretii au tonuri neutre sau sunt albi.

Atunci cand vrei sa cumperi covoare exterior gandeste-te la cele mai bune variante care te pot ajuta sa obtii rezultate optime in ploaie si zapada. Covoarele de exterior trebuie sa reziste foarte bine la intemperii astfel incat sa nu ai surprize neplacute. Un alt aspect la fel de important este faptul ca aceste covoare trebuie sa nu alunece pentru ca daca ingheata se vor transforma in adevarate saniute. Alege covoarele de exterior astfel incat sa poti imbunatati aspectul exterior al casei si sa obtii rezultatele potrivite tinand cont de faptul ca aceste covoare au rolul de a spori confortul si de a te ajuta sa imbunatatesti aspectul exterior al casei. Vei gasi mai multe materiale din care sa alegi covorul potrivit, cel mai bun fiind cel poliesterul, care rezista la frig foarte bine.